A A

  Jan-Bob

Van jongs af aan

Jan-Bob Schickendantz begon met muziek maken tijdens zijn pianolessen bij de organist van Udenhout. Aanvankelijk was het pianoles maar toen hij een electronisch orgel kreeg vondt hij dat toch leuker. Later zou hij niet veel meer met toetsen hebben.

Toen een leraar op de lagere school in zijn lunchpauze blokfluit- en gitaarles begon te geven was Jan-Bob daar als de kippen bij. Het duurde dan ook niet lang voordat Jan-Bob zijn eigen gitaar had. Hij leerde binnen de kortste keren het ene na het andere liedje. Tijdens de middelbare schooltijd is hij het muziekmaken wat kwijtgeraakt.

Rond zijn 23e jaar speelde hij nog steeds op het goedkope lesgitaartje van weleer. Dit moest anders dus kocht hij enkele betere gitaren. Mede daardoor ging zijn speeltechniek met sprongen vooruit. Bij de ontdekking van een muziekboek van Harry Sacksioni ging er een wereld open. Het spel dat tot dan toe beperkt was gebleven tot begeleiding met accoorden werd nu veel levendiger.
Foto: Brass Dukes of Nature
Zijn verblijf in Amarika, enkele jaren, bracht hem de voorliefde voor Country en Bluegrass in het bijzonder.
Door de aanschaf van een tenorbanjo dacht hij die richting uit te kunnen bewegen. Helaas bleek een tenorbanjo daar niet voor geschikt. Deze is wel geschikt voor oude stijl jazz dus kwam hij in aanraking met Dixieland muziek, ofwel oude stijl jazz. Hier speelde hij in ´The Brass Dukes of Nature´ en ´The Tuesday Night Stompers´ Dixieland.

De kennismaking met Agnes en hun gezamenlijke plannen leidden ertoe dat Jan-Bob de Dixieland vaarwel zei.


Het eerste optreden van Agnes en Jan-Bob samen was op St. Patrick's Day 17 maart 2000. Dit was een goede gelegenheid om een Ierse avond te vieren met Ierse muziek, Irish stew en Guinness. De Ierse liedjes die Agnes en Jan-Bob zongen vielen zeer in de smaak van het enthousiaste publiek. Ermee doorgaan was daardoor geen moeilijke keuze.


Naast het Ierse repertoire raakte Jan-Bob ook betrokken bij de sociaal en politiek geëngageerde muzikale activiteiten van Agnes. Samen namen zij deel aan de politieke smartlappenfestivals van de antiarmoede-
beweging. Namens de stichting Met Hart en Ziel formeerde hij samen met Agnes de gelegenheidsformatie "De Bezielde Hartjes". In 2001 haalden zij met het door Agnes geschreven lied " 't Is Moeilijk In Leven Te Blijven" op het festival in Breda de tweede prijs. In 2002 moesten zij door contractuele verplichtingen elders verstek laten gaan, maar in 2003 waren zij er weer bij en hoe: zij wonnen de eerste prijs! Agnes schreef een tekst op de muziek van de kraker van Drukwerk "Je Loog Tegen Mij" en het lied "Soosmanieren" sleepte de overwinning in de wacht. De organisatie van het festival van 2004 ligt nu in de handen van Tilia.

En verder?

Home  Ontstaan  Instrumenten  Hoogtepunten  CD  Links  Agenda  Boekingen  Sitemap
Bio Agnes  Bio Jan-Bob
Algemeen  Iers  Country  Zeemans  Troubadour  Ouderen  Brabants  Sociaal  Straattheater  Kerstprogramma
Contact  Foto album

Webdesign: Script Zine Design