A A

  Ontstaan

Tilia, hoe het begon:

Sinds 17 maart 2000 zijn Agnes en Jan-Bob samen muziek gaan maken. Op die datum, de Ierse feestdag bij uitstek: Sint Patricksdag, gaven zij hun eerste concert samen, een Ierse avond die enthousiast door het publiek werd ontvangen.

Kort daarna werden zij voor een regionaal radiostation gevraagd voor een live optreden. Het optreden zelf was een succes, behalve dat de presentator hun moeilijke achternamen niet onder de knie kreeg. Toen bleek de noodzaak van een goede bandnaam! Na enig zoeken werd gekozen voor "Folkgroep Tilia".

Die naam werd op 22 september 2000 feestelijk gepresenteerd. Voordat zij gingen samenwerken waren Agnes en Jan-Bob al geruime tijd individueel bezig met liedjes schrijven, zingen en muziek maken. U kunt hier meer van lezen bij Biografie. Hier staat hun individuele muziekloopbaan.

What's in the name?

Tilia is de Latijnse naam voor lindeboom. In de volkscultuur staat de lindeboom voor levenskracht, samenkomst en wederopbloei. In oude nederzettingen was de lindeboom het centrum waar de mensen elkaar ontmoetten voor serieuze of blije zaken, zoals vergaderingen, rechtspraak en feesten.

Wat ons betreft mag dat zo blijven. In de naam van Tilburg, waar Agnes en Jan-Bob wonen en werken, is het woord "tilia" nog terug te vinden: Til(ia)burg. Over het ontstaan van de naam Tilburg rouleren diverse theoriėn. Tot 1994 stond daar de oude lindeboom nog in het centrum van de stad. In dat jaar werd hij, na jarenlange verwaarlozing,ondanks veel protest van de burgerij, gekapt.


Het doel:

Folkgroep Tilia wil als de lindeboom zijn: geļnspireerd door de levenskracht van de linde, een bindende factor waar mensen samenkomen bij gezellige muziek, een wederopbloei van de folkmuziek en volkscultuur.
Home  Ontstaan  Instrumenten  Hoogtepunten  CD  Links  Agenda  Boekingen  Sitemap
Bio Agnes  Bio Jan-Bob
Algemeen  Iers  Country  Zeemans  Troubadour  Ouderen  Brabants  Sociaal  Straattheater  Kerstprogramma
Contact  Foto album


Webdesign: Script Zine Design